آزادی سیاسی، یکی از مهمترین مفاهیم کلیدی علوم سیاسی و از نیازهای اساسی در حقوق مدنی و سیاسی بهحساب میآید بااینوجود، تفاسیر متعددی از سوی اندیشمندان، فلاسفه و نخبگان سیاسی، سیاستگذاران و کنوانسیونها و معاهدات بینالمللی در مورد تعریف ابعاد و ماهیت آن ارائهشده که در مواردی نیز با تعارضات جدی همراه بوده است. در این میان، با توجه به مناقشات علمی و نظری که از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی ایران در خصوص مقوله آزادی سیاسی در نظام جمهوری اسلامی ایران مطرح گردیده و اخیراً نیز تشدید شده است، ضرورت دستیابی به یک تعریف دقیق و جامع از آزادی سیاسی در چارچوب مبانی و اصول اسلامی با تمرکز بر اخلاق و سیره اهلبیت آشکارشده است. لذا این مقاله درصدد پاسخ به این سؤال است که مبانی و الزامات آزادی سیاسی در اندیشه و سیره امام علی علیه السلام کدامند؟ یافتههای این مقاله نشان میدهد که اصالت آزادی سیاسی در دو ساحت درهم تنیده مردمی و الهی با تمرکز بر آزادی اندیشه و بیان، مشارکت مردمی، حکومت قانون، نظارت بر حکومت و آزادی انتقاد از عملکرد آن، رواداری سیاسی و کرامت انسان، از مقومات و الزامات آزادی سیاسی در اندیشه و سیره علوی است.
محسنی, علی, جاودانی مقدم, مهدی. (1398). بررسی مبانی و الزامات آزادی سیاسی در اندیشه و سیره امام علی علیه السلام. فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 18(1), 31-48.
MLA
علی محسنی; مهدی جاودانی مقدم. "بررسی مبانی و الزامات آزادی سیاسی در اندیشه و سیره امام علی علیه السلام". فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 18, 1, 1398, 31-48.
HARVARD
محسنی, علی, جاودانی مقدم, مهدی. (1398). 'بررسی مبانی و الزامات آزادی سیاسی در اندیشه و سیره امام علی علیه السلام', فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 18(1), pp. 31-48.
VANCOUVER
محسنی, علی, جاودانی مقدم, مهدی. بررسی مبانی و الزامات آزادی سیاسی در اندیشه و سیره امام علی علیه السلام. فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 1398; 18(1): 31-48.