هدف پژوهش حاضر بررسی شیوهی تفکر شیعی در تمایز با تفکر اهلسنت در خصوص مبانی، اصول، قواعد و پیشفرضهای قدرت سیاسی بود. در این راستا، با روش توصیفی – تحلیلی، قدرت سیاسی در تفکر امامت شیعی با تاکید بر امامت علی علیه السلام و در تفکر امامت سنی با تاکید بر رویکرد خاص اهلسنت به مسالهی خلافت مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع پیرامون تمایز معنای امامت در میدان معنایی شیعه و سنی میتوان گفت که نزد اهلسنت، امامت به معنای خلافت در نظر گرفته شده است. شیوهی استدلال اهلِسنت بر حکومت و قدرت سیاسی، عموماً بیرون شریعت و مستند به عرف و ضرورتهای عقلی است، هرچند که از شریعت بر نظریهی قدرت، استشهاد و مؤید میآورند. در مقابل، در تفکر شیعی، امامت مجموعه نقشهایی است که حول ولایت و مرجعیت دینی امام در نظر گرفته میشود و قدرت سیاسی یکی از آن نقشها خواهد بود. زمانی که مرجعیت دینی به عنوان وجه جامع مناصب امام در نظر گرفته شود، ولایت و مرجعیت سیاسی نیز حقِ امام معصوم خواهد بود. در این صورت، تصویر جدایی شئون امامت ازجمله زعامت و رهبری سیاسی جامعه از جایگاه مرجعیت دینی امام، نادرست است.
فلاح, محمود. (1398). بررسی منشاء تصوّر قدرت سیاسی در تفکر اسلامی با تاکید بر امامت علی علیه السلام. فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 18(2), 11-34.
MLA
محمود فلاح. "بررسی منشاء تصوّر قدرت سیاسی در تفکر اسلامی با تاکید بر امامت علی علیه السلام". فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 18, 2, 1398, 11-34.
HARVARD
فلاح, محمود. (1398). 'بررسی منشاء تصوّر قدرت سیاسی در تفکر اسلامی با تاکید بر امامت علی علیه السلام', فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 18(2), pp. 11-34.
VANCOUVER
فلاح, محمود. بررسی منشاء تصوّر قدرت سیاسی در تفکر اسلامی با تاکید بر امامت علی علیه السلام. فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 1398; 18(2): 11-34.