1
دکتری تاریخ اسلام و مدرس گروه معارف مؤسسه آموزش عالی المهدی مهر اصفهان
2
دانشجوی دکتری تاریخ اسلام دانشگاه اصفهان
چکیده
حقوق متقابل حکومت و مردم از جمله مواردی است که دغدغه ذهنی بسیاری از حاکمان و دولتمردان بوده است؛ اما با این وجود مشاهده آن در بُعد عملی بسیار ناچیز و محدود میباشد. با مراجعه به سیره و سخنان حضرت علی علیه السلام به خوبی میتوان مصادیق عدالت را در بعد نظامی آن مورد بررسی و ارزیابی قرار داد و به نتایج قابل توجهی دست یافت. علی بن ابی طالب علیه السلام در دوره کوتاه مدت حکومت خود با خودداری از عوام فریبی به دنبال رعایت عدالت بوده است؛ زیرا آن حضرت با توجه به اصل اساسی حاکمیت اسلامی معتقد بودند که انسانها برابر و مساوی آفریده شدهاند و برتری عرب بر عجم را بر اساس کلام قرآن باطل دانستند. همچنین ایشان در تقابل با مخالفان سیاسی خود نیز هیچ گاه از عدالت سیاسی عدول نکردند و با توجه به عهدشکنی و خودداری آنان از بیعت آنان را وادار به بیعت نکردند. تبیین، ارزیابی و بازنگری سیره سیاسی-نظامی امام علی علیه السلام با تکیه بر نهج البلاغه از آن جهت میتواند قابل تأمل باشد که ضمن مقایسه سیره عملی ایشان با سایر زمامداران، از آن به عنوان معیار جهت جامعه امروز استفاده کنیم. نظر به اهمیت موضوع این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانهای میباشد.
فروهی, آرمان, موسوی, سید هاشم. (1398). تبیین مؤلفههای عدالت در حکومت حضرت علی علیه السلام (با تأکید بر سیره نظامی). فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 18(2), 35-52.
MLA
آرمان فروهی; سید هاشم موسوی. "تبیین مؤلفههای عدالت در حکومت حضرت علی علیه السلام (با تأکید بر سیره نظامی)". فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 18, 2, 1398, 35-52.
HARVARD
فروهی, آرمان, موسوی, سید هاشم. (1398). 'تبیین مؤلفههای عدالت در حکومت حضرت علی علیه السلام (با تأکید بر سیره نظامی)', فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 18(2), pp. 35-52.
VANCOUVER
فروهی, آرمان, موسوی, سید هاشم. تبیین مؤلفههای عدالت در حکومت حضرت علی علیه السلام (با تأکید بر سیره نظامی). فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 1398; 18(2): 35-52.