2
استاد، مدیرگروه رشته نهج البلاغه - دانشگاه علوم و حدیث
چکیده
فریب عوام توسط عوامفریبان, پدیدهای است که از دیر باز در کنش بین حکومتها و اربابان قدرت با مردم, به عنوان یک واحد اجتماعی, دیده شدهاست. علوم جامعهشناسی جدید نیز با بررسی این مهم از دو منظر؛ محرکهای عوامفریبان در جهتدهی توده و نیز قرارگرفتن توده در مسیر اهداف گروهی خاص, توجه ویژهای به این پدیده اجتماعی با عنوان عوامفریبی نموده است. پژوهش حاضر به تبیین و شناخت ویژگیهای عوامفریبان در جهتدهی عوام, بر اساس تاریخ حکومت کوتاه امام علی علیه السلام و آموزههای ایشان, پرداختهاست. بر طبق شواهد تاریخی, مخالفان امام علیه السلام, با فریب عوام, سعی در بهدست گرفتن قدرت و حذف امام علیه السلام از حکومت بودهاند و وجود این پدیده, زمینهساز حذف حکومت علوی و انتقال قدرت به عوامفریبان گشتهاست. نتایج حاصل از این پژوهش با روش تحلیل محتوا و جمعآوری اطلاعات به روش کتابخانهای و از دو منظر بنیادی و کاربردی, نشاندهنده این است که حاکمان قدرت و ارباب رسانه, با داشتن ویژگیهایی نظیر نفاق,آراستگی ظاهر و فساد باطن، انسجام و اتحاد بر باطل، دنیاطلبی, همدستی با شیطان و رهبر قراردادن او, شبهه افکنی و هیاهوگری در جامعه به عنوان خواص باطل, حضور دارند و جامعه را به سمت اهداف خاص خود هدایت میکنند.
حسینی الست, سید حسن, دلشاد تهرانی, مصطفی. (1398). ویژگیهای عوامفریبان برمبنای آموزههای امام علی علیه السلام. فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 18(4), 187-208.
MLA
سید حسن حسینی الست; مصطفی دلشاد تهرانی. "ویژگیهای عوامفریبان برمبنای آموزههای امام علی علیه السلام". فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 18, 4, 1398, 187-208.
HARVARD
حسینی الست, سید حسن, دلشاد تهرانی, مصطفی. (1398). 'ویژگیهای عوامفریبان برمبنای آموزههای امام علی علیه السلام', فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 18(4), pp. 187-208.
VANCOUVER
حسینی الست, سید حسن, دلشاد تهرانی, مصطفی. ویژگیهای عوامفریبان برمبنای آموزههای امام علی علیه السلام. فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 1398; 18(4): 187-208.