انسان به دلیل ویژگی اختیار و توانایی تمرّد، به نظارت نیازمند است؛ منطقاً اهمیت نظارت و کنترل کارگزاران و مدیران باید به صورت مضاعف دیده شود، زیرا همواره احتمال سوءاستفادهی آنان از قدرت وجود دارد. کنترل و نظارت در دستگاه اداری وظیفهی اجتنابناپذیر رهبران تلقی میشود. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارکان و وظایف مدیریتی در مفاهیم عمیق و سیرهی عملی اماما علی(ع) در پی پاسخ به این مسئله است که سیستم نظارت بر مدیران در مدیریت علوی چگونه است؟ با بررسی نمودها و رهنمودهای مدیریتی و نظارتی امام علی(ع) نظارت را در مدیریت علوی بر پایهی عدالت و حقمحوری و در قالب ترکیبی نمایان شد. این پژوهش حاضر نشان داد امام علی(ع) علاوه بر اینکه مدیران را به رعایت تقوای الهی و نظارت و کنترل درونی سفارش مینمود، با ایجاد سیستمهای نظارتی و کنترلی با محوریت عدالت، به صورت مستقیم و غیر مستقیم، از عملکرد مدیران آگاهی یافته و به کارگزاران دستور میداد که از وجود مکانیزم نظارت و کنترل بر کارکنان غافل نمانند.
اسکندری، محمدحسین، دارابکلایی، اسماعیل، پژوهشی در موضوع قدرت، قم: مؤسسه پژوهشی حوزه و دانشگاه، 1383.
تصدیقی،محمدعلی، مقدمهای بر مدیریت آموزشی، تهران: دانشگاه آزاد اسلامیواحد شهرضا، 1374.
تقوی دامغانی، سیدرضا، نگرشی بر مدیریت اسلامی، تهران: شرکت چاپ و نشر بینالملل سازمان تبلیغات اسلامی، چاپ اول، 1379.
جعفری، قاسم، مبانی فقهی نظارت شهروندان بر حاکمان(با تأکید بر نظر امام خمینی)، تهران: پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی: معاونت پژوهشی، چاپ اول، 1388.
حسینی، سیده سکینه، اصفهانی، مینا، مدیریت و اهمیتآن از دیدگاه امام علی(ع)، فصلنامهی راهبرد، شماره چهلویکم، 1385.
خدمتی، ابوطالب و همکاران، مدیریت علوی، قم: پژوهشکدهی حوزه و دانشگاه، چاپ اول، 1381.
درّی نجفآبادی، قربانعلی، مبارزه با فساداداری در حکومت علوی(ع)،شماره هفدهم، 1379.
دهخدا، علیاکبر، لغتنامه دهخدا، تهران: دانشگاه تهران، 1346.
دینپرور، سیدجمالالدین، فرمانهایامیرالمؤمنین علی(ع) به مدیران ارشد، تهران: انتشارات بنیاد نهجالبلاغه، چاپ دوم،1387.
رابینز، استیفن پی، رفتار سازمانی(مفاهیم، نظریهها و کاربردها)، ترجمه علی پارسائیان، سید محمد اعرابی، تهران: دفتر پژوهشهای فرهنگی، چاپ دوم، 1378.
رامپوری، غیاثالدین محمد، غیاثاللغات، به کوشش منصور ثروت، تهران، انتشارات امیرکبیر، چاپ اول، 1363.
علاقهبند، علی، مدیریت عمومی، تهران، نشر روان، ، چاپ چهاردهم، 1385.
فایول، هنری، اصول فنّ اداره، ترجمه هادی هدایتی، تهران: مؤسسه علوم اداری دانشکده حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی، بیچا، 1337، ص 9.
کاظمی، بابک، سیستم اطلاعاتی مدیریت، تهران: نشر پیشبرد، چاپ اول، 1368.
محمودی، محمدباقر، نهجالسعادۃ فی مستدرک نهجالبلاغه، مصحّح عزیز آلطالب،سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، چاپ اول، 1376.
مظفّریان، منوچهر، رهبریومدیریتاسلامی، تهران: مؤسسهی مطبوعاتی عطائی، چاپ اول، بیتا.
معین، محمد، فرهنگ فارسی، تهران: انتشارات امیر کبیر، چاپ هفتم، 1364، فرهنگ فارسی.
موحدی محب, عبدالله, جهانگیری, مهری. (1394). سیستم نظارت بر مدیران در مدیریت علوی با تأکید بر نهجالبلاغه. فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 15(1), 43-58.
MLA
عبدالله موحدی محب; مهری جهانگیری. "سیستم نظارت بر مدیران در مدیریت علوی با تأکید بر نهجالبلاغه". فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 15, 1, 1394, 43-58.
HARVARD
موحدی محب, عبدالله, جهانگیری, مهری. (1394). 'سیستم نظارت بر مدیران در مدیریت علوی با تأکید بر نهجالبلاغه', فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 15(1), pp. 43-58.
VANCOUVER
موحدی محب, عبدالله, جهانگیری, مهری. سیستم نظارت بر مدیران در مدیریت علوی با تأکید بر نهجالبلاغه. فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 1394; 15(1): 43-58.