عقل و تفکر وجه بارز امتیاز انسان است. گوهر عقل با پرسشگری بارور میشود. از این رو در آموزههای اسلامی در روند معرفتافزایی انسان، روحیه کنجکاوی و پرسشگری او مورد تشویق قرار گرفته است. مفهوم عباراتی نظیر: «سل تفقها و لا تسال تعنتا» و «سلونی قبل ان تفقدونی» در نهج البلاغه، از یکسو بیانگر ضرورت پرسشگری در کنار انگیزه سؤال وی است و از سوی دیگر پاسخگویی شایسته به پرسشها را مورد تاکید قرار داده است. این پژوهش، نحوه و گونههای پاسخ امام× را معطوف به ارتقاء جایگاه انسانی و در راستای تربیت وی برای نیل به مراتب کمال میداند و در یک نگاه کلی مواجهه امام× را در چنین مواردی، پاسخ به حس کنجکاوی برخاسته از فطرت آدمی پرسشگران و به رسمیت شناختن خصوصیت حقطلبی آدمیان میداند. در نظر داشتن مؤلفههایی نظیر ویژگیهای شخصیتی پرسشگر و فضای پرسش و باورهای حاکم بر آن و موضوع مورد سوال، امام× را بر آن داشته تا گاهی به سوالها، پاسخی شفاف بدهد و زمانی بنا به مصالحی از پاسخگویی امتناع ورزد، همانگونه که گاهی پاسخها اجمالی و زمانی تفصیلی و همراه با تحلیل، اقناع و اتمام حجت و روشنگری است.
قاسمپور, محسن, & لواسانی, سید محمدحسن. (1395). گونهشناسی پاسخها و اجابت درخواستها در نهجالبلاغه. فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 15(3), 31-53.
MLA
محسن قاسمپور; سید محمدحسن لواسانی. "گونهشناسی پاسخها و اجابت درخواستها در نهجالبلاغه". فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 15, 3, 1395, 31-53.
HARVARD
قاسمپور, محسن, لواسانی, سید محمدحسن. (1395). 'گونهشناسی پاسخها و اجابت درخواستها در نهجالبلاغه', فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 15(3), pp. 31-53.
VANCOUVER
قاسمپور, محسن, لواسانی, سید محمدحسن. گونهشناسی پاسخها و اجابت درخواستها در نهجالبلاغه. فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 1395; 15(3): 31-53.