1
دانشجوی دوره دکتری علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی
2
عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی
چکیده
مبنای اندیشه امام علی7 بر پایه الگوی اعتدال بنیان نهاده شده است. حقیقت دوگانه اعتدال، یعنی اعتدال به مثابه «روش» و اعتدال به مثابه «بینش»، با ماهیت توازن بخش و تقارن آمیزش، گاه در میانه و گاه در طرف صورتبندی خواهد شد. با تکیه بر نظریه تشکیک، فهم دوگانه اعتدال در تناسب با مدرج سازی پدیدهها و امکان راهیابی به معنای اعتدال و چگونگی مفهوم سازی آن برای کاربست مفید و مؤثر در عرصه جامعه و سیاست فراهم خواهد شد. مدعای نوشتار حاضر بر آن است که اعتدال چارچوبی مشروعیت بخش در اندیشه امام علی7 است که بر محور، اجتناب از «افراط گرایی» و در مسیر «توحید» قرار گرفتن هدفگذاری شده است. عناصر سه گانه عقلانیت، دیانت و اخلاق، امکان صورتبندی اعتدال به مثابه بینش را فراهم خواهد نمود. با در نظر گرفتن این سه عنصر به صورت پیوسته و مدرج، اعتدال به مثابه بینش انتظام خواهد یافت. این سه عنصر، سه جزء و رکنِ وجودشناسانه، قوام بخش و تفکیک ناپذیر اعتدال در اندیشه امام علی7 به شمار می روند.
شریعتی, محمود, رهبر, عباسعلی. (1397). مفهوم سازی دو گانه اعتدال در اندیشه امام علی (علیه السلام). فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 17(2), 11-36.
MLA
محمود شریعتی; عباسعلی رهبر. "مفهوم سازی دو گانه اعتدال در اندیشه امام علی (علیه السلام)". فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 17, 2, 1397, 11-36.
HARVARD
شریعتی, محمود, رهبر, عباسعلی. (1397). 'مفهوم سازی دو گانه اعتدال در اندیشه امام علی (علیه السلام)', فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 17(2), pp. 11-36.
VANCOUVER
شریعتی, محمود, رهبر, عباسعلی. مفهوم سازی دو گانه اعتدال در اندیشه امام علی (علیه السلام). فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 1397; 17(2): 11-36.