1
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز - دانشکده الهیات و معارف اسلامی
2
فلسفه و کلام. الهیات. شیراز. شیراز
چکیده
اثبات جانشیی پیامبر گرامی اسلام 9 در قالب استدلال منطقی، امری است که در بیانات حضرت علی 7 در ضمن خطبهها و نامههای ایشان در نهجالبلاغه قابل توجه است. حضرت در این مسئله به صرف ادعای حق جانشینی بسنده نکرده است، بلکه ادعای خویش را با مستندات کافی و استدلالهای قوی و منطقی همراه ساخته است. در این نوشتار تلاش شده است خطبهها و نامههایی که حضرت در آنها به مسئله خلافت پرداخته و در برابر مخالفین به شایستگیهای خویش احتجاج نمودهاند، بررسی و در قالبهای معمول و پذیرفته شده منطقی نشان داده شود. نتایج نشان میدهد که ادله ایشان بر اثبات جانشینی خویش پس از رحلت پیامبر اسلام 9، علاوه بر استحکام مقدمات براهین، از ساختار و شکل منطقی صحیحی نیز برخوردار است؛ به گونهای که جای هیچگونه شبهه و تردیدی باقی نمیگذارد. توانایی، شایستگی، خویشاوندی و توصیههای پیامبر اسلام 9، مبنای استدلالهای ایشان قرار گرفته است. در رویارویی با مخالفین، حضرت از قیاس جدلی نیز بهره میگیرد. هر چند در برههای از زمان، مصالح جامعه اسلامی ایجاب میکرد که حضرت برای پرهیز از تفرقه، طریق سکوت را برگزیند.
شکر, عبدالعلی, هاشم پور, آیسودا. (1397). قالبهای منطقی استدلال علی علیه السلام در جانشینی خود از منظر نهج البلاغه. فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 17(2), 119-137.
MLA
عبدالعلی شکر; آیسودا هاشم پور. "قالبهای منطقی استدلال علی علیه السلام در جانشینی خود از منظر نهج البلاغه". فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 17, 2, 1397, 119-137.
HARVARD
شکر, عبدالعلی, هاشم پور, آیسودا. (1397). 'قالبهای منطقی استدلال علی علیه السلام در جانشینی خود از منظر نهج البلاغه', فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 17(2), pp. 119-137.
VANCOUVER
شکر, عبدالعلی, هاشم پور, آیسودا. قالبهای منطقی استدلال علی علیه السلام در جانشینی خود از منظر نهج البلاغه. فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 1397; 17(2): 119-137.