چکیده موضوع این پژوهش، پاسخگویی در جامعه با نگاهی به آموزههای علوی است و تلاش میکند به منظور دستیابی به تبیین پاسخگویی با روشی توصیفی – تحلیلی، به این پرسش پاسخ دهد که در رویکرد برگرفته از کلام حضرت امیر علیهالسلام، چه مکانیزمی برای پاسخگویی کارگزاران و مدیران عالی در جامعه وجود دارد و اساساً توقع پاسخگویی از یکدیگر در تعاملهای اجتماعی مبتنی بر چه خاستگاههایی است؟ مقاله با بحثی در باره مفهوم نظارت و پاسخگویی آغاز میشود و در ادامه از هدفهای پاسخگویی در بخش دولتی و گونههای متفاوت آن سخن به میان میآورد. هدفهای پاسخگویی میتواند در برگیرنده مواردی همچون ابزار مؤثر برای نظارت بر قدرت، تضمینی بر کاربرد صحیح منابع ملی و ابزاری برای ارتقاء مدیریت خدمات عمومی باشد. در عین حال، بررسیها نشان میدهد که پاسخگویی بر اساس کلام حضرت امیر علیهالسلام مشتمل بر پاسخگویی در قبال مسؤلیت، پاسخگویی در قبال مردم، پاسخگویی در قبال بیتالمال (اموال عمومی) و پاسخگویی در قبال عملکرد است.
فولادی, حفیظالله, & شفیعی, عباس. (1397). پاسخگویی کارگزاران از دیدگاه امیرالمؤمنین علی علیهالسلام در نهجالبلاغه. فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 17(2), 191-206.
MLA
حفیظالله فولادی; عباس شفیعی. "پاسخگویی کارگزاران از دیدگاه امیرالمؤمنین علی علیهالسلام در نهجالبلاغه". فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 17, 2, 1397, 191-206.
HARVARD
فولادی, حفیظالله, شفیعی, عباس. (1397). 'پاسخگویی کارگزاران از دیدگاه امیرالمؤمنین علی علیهالسلام در نهجالبلاغه', فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 17(2), pp. 191-206.
VANCOUVER
فولادی, حفیظالله, شفیعی, عباس. پاسخگویی کارگزاران از دیدگاه امیرالمؤمنین علی علیهالسلام در نهجالبلاغه. فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 1397; 17(2): 191-206.