1
استادیار گروه الهیات ،دانشگاه آزاد اسلامی واحدتهران مرکزی
2
دانشجوی دکتری علوم قرآن و حدیث ،دانشگاه آزاد اسلامی واحدتهران مرکزی
چکیده
عدالت از جمله مفاهیمی است که اندیشمندان، همواره به تعریف و تبیین آن در اعصار مختلف پرداختهاند. این مفهوم، تکلیفی الهی است که موجبات تعالی بشر در حوزههای مختلف زندگی را فراهم میکند. ریشة اصلی مسأله عدالت را باید در درجة نخست در قرآن کریم و سپس در سخنان معصومین علیهم السلام به خصوص سخنان گهربار حضرت علی علیه السلام جستجو نمود. پژوهش حاضر قصد دارد تا با غور و تفکر در آیات نورانی کلاماللّه مجید و سخنان امیر مؤمنان علیه السلام در نهجالبلاغه، تحلیلی بر مستندات قرآنی عدالت فرهنگی در نهجالبلاغه را به روش تحلیلی توصیفی مورد بررسی قرار دهد. یافتههای پژوهش نشان میدهد که یکی از مهمترین ابعاد مهم عدالت «عدالت فرهنگی» است. بر طبق آیات قرآن و سخنان حضرت علی علیه السلام پایه و درون مایهی اساسی عدالت فرهنگی«توحید» است. همچنین مطابق آیات قرآن و نهجالبلاغه عدالت در افعال خداوند در سه گستره مهم«تکوین»، «تشریع»، «جزا و پاداش» ظهور میکند. عدالت فرهنگی به معنای کارکرد فرهنگ در جامعهای به ایجاد تعادل و توازن میباشد و این تعادل باید بهسوی گریز از تمایل به رذایل اخلاقی باشد. عدالت فرهنگی از موضوعاتی است که برپایهی توزیع عادلانه امکانات فرهنگی جامعه استوار است.
احتشامی نیا, محسن, امینی کهریزسنگی, احمد. (1397). تحلیلی بر مستندات قرآنی عدالت فرهنگی در نهج البلاغه. فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 17(3), 133-150.
MLA
محسن احتشامی نیا; احمد امینی کهریزسنگی. "تحلیلی بر مستندات قرآنی عدالت فرهنگی در نهج البلاغه". فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 17, 3, 1397, 133-150.
HARVARD
احتشامی نیا, محسن, امینی کهریزسنگی, احمد. (1397). 'تحلیلی بر مستندات قرآنی عدالت فرهنگی در نهج البلاغه', فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 17(3), pp. 133-150.
VANCOUVER
احتشامی نیا, محسن, امینی کهریزسنگی, احمد. تحلیلی بر مستندات قرآنی عدالت فرهنگی در نهج البلاغه. فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشهای نهج البلاغه, 1397; 17(3): 133-150.